skupoća
Ako hoćete pečenje za praznike, koštaće vas papreno: Cene otišle u nebesa, za kilogram treba debeo novčanik
Velika potražnja za svinjskim mesom uoči praznika
U pečenjarama širom Srbije vlada prava pomama za prasetinom i jagnjetinom uoči praznika. Ko nije rezervisao na vreme teže će doći do mesa za sutrašnju najluđu noć, a za porudžbine za božićnu trpezu ima još malo vremena.
Kod pojedinih prodavaca sada je uglavnom ostala jagnjetina koja je skuplja, pa tako u Novom Sadu kilogram košta i do 4.000 dinara, a za „skockano“ jagnjeće pečenje, takozvane bajadere, treba izdvojiti čak 5.500.
Kako pišu „Novosti“, tokom prošle nedelje cene pečenja su uglavnom bile iste kao i prethodnih meseci, negde kao i lanjske u ovo vreme, ali je moguće da sada, zbog rasta potražnje, dođe do neznatnog poskupljenja. U nekim pečenjarama kažu da ih neće menjati do Svetog Jovana. Kilogram prasetine uglavnom košta od 2.000 do 2.400 dinara, a jagnjetine od 2.800 do 3.200 dinara. Zanimljivo je da je u Novom Sadu najveći raspon cena, pa gornja granica za praseće pečenje ide i do 2.800, a za jagenjeće do 4.000 dinara.
Povoljnije će proći Nišlije koji za prasetinu treba da izdvoje oko 2.000, a za jagnjetinu 2.800 dinara. U Beograd meso sa ražnja stiže uglavnom iz Čačka, pa su cene negde na sredini, praseće pečenje se kreće od 2.200 do 2.600, a jagnjeće od 2.800 do 3.500 dinara.
U tom gradu na Moravi gde je registrovan najveći broj pečenjara u odnosu na broj stanovnika i površinu koju zauzima, Čačani već naveliko rezervišu pečenu bravčad koju će poslužiti za novogodišnju, a posebno božićnu trpezu. Cena prasetine ide od 2.200 do 2.400, dok za jagnjetinu treba izdvojiti i do 3.000 dinara po kilogramu. U jednoj od poznatijih čačanskih pečenjara, gde se furuna danima ne gasi, kažu nam da je najviše porudžbina za Božić.
– Radim uslužno pečenje, i to 3.500 dinara po bravčetu, bez obzira na kilažu, a u tu cenu uračunato je i klanje i sama priprema – objašnjava naš sagovornik.
Moje kolege, uglavnom, za uslužno pečenje uzimaju 150 dinara po kilogramu žive vage.
Ljudi donose svoju bravčad, ali je više onih koji kod mene naruče, recimo, pečeno prase, ja im onda obezbedim sve, od živih prasića do pečenja.
Sa druge strane, ljudi u selu su u svojim torovima i oborima već odavno ostavili jagnje ili prase za božićnu gozbu. Oni, ili sami peku bravčad u svojim pekarama ili plaćaju uslužno pečenje. Čačanin Milan Milošević kaže da je prase za Božić obavezno.
Kako kažu u čačanskim, nadaleko čuvenim pečenjarama, cena pečenja nije se menjala već godinu dana, iako je, recimo, cena žive vage, naročito prasića, opala. Tako trenutno uzgajivači jagnjad prodaju za 550 dinara po kilogramu, dok su prasad oko 320 dinara, a samo pre tri meseca koštali su i do 450 dinara.
Na novosadskom tržištu cena prasića žive mere je u poslednja dva-tri meseca „stabilizovana“ na 500 dinara po kilogramu dok je za kupovinu jagnjeta potrebno izdvojiti 800 dinara po kilogramu. Očišćeno prase ili jagnje je naravno skuplje za par stotina dinara a na to treba dodati još od 2.000 do 3.000 dinara po komadu, za uslužno pečenje u nekoj od mnogobrojnih pečenjara u gradu ili prigradskim naseljima.
Ko za predstojeću prazničnu trpezu planira gotovo pečenje, kilogram prasećeg platiće od 2.000 do 2.800 dinara, a jagnjećeg od 3.000 do čak 4.000 dinara.
– Kod nas kilo prasetine košta 2.600 a jagnjetine 3.600 dinara – kažu nam u jednoj od pečenjara. Te cene nismo menjali u proteklom periodu.
U drugoj napominju da su u protekla dva meseca malo poskupeli svoje proizvode ali nisu precizirali koji je razlog za to. Pečenjara u jednom od novosadskih prigradskih naselja nije u protekla dva meseca menjala cene svojih proizvoda i usluga i, kako tvrde, sigurno ih neće ih menjati do Svetog Jovana, a posle će da odluče, u zavisnosti od stanja na tržištu.
Novosađani uglavnom tvrde da je i tokom ovih praznika pečenje skupo, ali mnogi ipak ne odustaju od tradicionalnog menija. Prema zapažanjima prodavaca u pečenjarama, utisak je da se građani češće nego ranije odlučuju za kupovinu nekoliko kilograma gotovog pečenja, nego da kupuju i peku celo prase ili jagnje, jer računaju da im je tako finansijski prihvatljivije.
Nišlije će jeftinije proći. Kilogram prasećeg pečenja u gradu na Nišavi košta oko 2.000 dinara, a jagnjećeg oko 2.800. Cena svinjskog buta pečenog bez kosti, što spada u jednu vrstu pečenja je 1.400 dinara. Uslužno pečenje u Nišu se više gotovo nigde ne radi.
Jedino još pečenjare u okolnim selima nude takvu opciju.
– Mi smo to nekada radili, ali više ne, evo već četiri godine – kažu u jednoj pečenjari.
– Nakon korone promenili smo pećnicu i uzeli ovu koja je manja i zadovoljava samo naše potrebe prodaje. Kod nas važe cene koje se nisu menjale nekoliko poslednjih meseci i neće se menjati u narednom periodu.
Furunče za poseban ukus
ZA dobar kvalitet pečenja, osim što je veoma važno da se bravče dobro usoli, pa da meso tako malo odstoji, bitno je imati i dobru furunu, i dobra drva, tako da čačanski pečenjari, uglavnom, peku u zidanim, takozvanim turskim furunama, što daje poseban ukus mesu. Prasad i jagnjad nabavljaju kod lokalnih stočara, a takvih dobavljača je u Čačku i okolini oko 200. Posebno je dobra sorta ovce „pramenka“ ili domaća sjenička ovca, koje se izvode na ispašu na osunčanim pašnjacima Ovčara, Kablara i Jelice. Ugostitelji kažu da posle vađenja iz furune, ako želite dobro i kvalitetno ispečenu bravčad, treba da ostane 40 odsto od žive vage prasetine, odnosno trećina jagnjetine. Korica treba da dobro požuti i da bude hrskava.
Bonus video:
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!